Projecten

Kwetsbare apparatuur beschermen tijdens de ruige reis als postpakket

Hun uitdaging

Het ruige leven van pakketpost

Kwetsbare en zeer kostbare meetapparatuur versturen per pakketpost, en toch zeker weten dat het product heel aankomt? Voor die vraag zag de hoofdrolspeler in dit project zich gesteld. Hun meetapparatuur voor de automotive- en luchtvaartindustrie wordt over de hele wereld gebruikt. Het product past in de boekentas van een middelbare scholier, en gaat rechtstreeks naar de klant. Versturen per pakketpost is dus een logische optie, maar de gangbare manier van werken binnen de pakketpost gaf deze opdrachtgever de kriebels.

Ons inzicht

Dit vereist al onze kennis en kunde

Bij pakketpost moeten we ongeveer alle mogelijke omstandigheden meenemen in het ontwerp van de verpakking. Denk aan drempels, stoepjes en scherpe bochten. Maar ook de handling: ‘This side up’ kan zomaar worden genegeerd, als dat in het stapelen zo uitkomt. En we gaan er vanuit dat er een onbekend aantal kilo’s op de verpakking kan worden gestapeld. In dit geval was het onmogelijk om één verpakking te ontwerpen voor de verschillende producten. Elk product verdiende een eigen ontwerp, gebaseerd op de unieke specificaties.

De verpakking

Beschermt tegen alles

Het ontwerpproces resulteerde in een ingenieus samenspel tussen golfkarton en schuimdelen. De verpakking van één product bestaat steeds uit vijf tot zes onderdelen, waaronder een buitendoos, bufferdelen en één of meerdere ‘dozen-in-de-doos’. Alle onderdelen zijn speciaal en op maat ontwikkeld voor de kwetsbare apparatuur die het beschermt. De verpakking kan de extreme omstandigheden van het leven als pakketje aan, en is daarnaast geoptimaliseerd voor groottransport en vliegverkeer.

Het resultaat

Van Korea tot Brazilië

De beschadigingen door transport liggen voor deze opdrachtgever op een absoluut minimum. Van Korea tot Brazilië; de verpakking heeft zich in alle omstandigheden inmiddels bewezen als een goede beschermer van de producten. Ramakers heeft daarnaast de opdrachtgever het voorraadbeheer uit handen genomen. De verpakkingen worden steeds in kleine series uitgeleverd, zodat de organisatie weinig voorraad(kosten) heeft.