Projecten

Dubbel zoveel producten in dezelfde verpakking

Hun uitdaging

Nieuwe verpakking, zelfde werkwijze

De elektromotoren van deze opdrachtgever spelen een belangrijke rol in medische apparatuur en de luchtvaartindustrie. Het laat zich raden dat er absoluut niets fout mag gaan met deze producten. Ook niet in het transportproces van productie tot aflevering bij de klant. Onze opdrachtgever had dit risico goed ondervangen met een verpakking met piepschuim (EPS) interieur. Zij stelden ons echter de bijzondere vraag om deze EPS blokken te vervangen voor karton, zonder dat dit invloed had op hun logistieke keten.

Ons inzicht

Eén verpakking voor zes verschillende producten

Deze vraag is bepaald geen sinecure. Het interieur van deze verpakking zou zes verschillende types elektromotoren moeten kunnen dragen. Hoe alle motoren in één verpakking met een kartonnen interieur kon passen was onze leidende vraag in het ontwerpproces. Zouden we erin slagen om de piepschuim blokken te vervangen, dan zou deze optimalisatie leiden tot een forse besparing. Piepschuim gebruikt veel opslagruimte en is op termijn een stuk kostbaarder om te vervaardigen. Een kartonnen verpakking zou bovendien beter passen bij de duurzaamheidsdoelstelling van onze opdrachtgever.

De verpakking

Sneller werken met de nieuwe verpakking

De door Ramakers ontworpen en ontwikkelde verpakking is in staat om de zes typen elektromotoren veilig te transporteren. Door een perfecte pasvorm is er geen bewegingsruimte over voor de producten, wat beschadigingen tijdens transport beperkt. De verpakking vergde zoals gewenst niets van de manier van werken van de opdrachtgever. Sterker nog: we hebben aan de manier van werken mogen bijdragen door een deel van de voorraad in beheer te nemen. De compleet opgezette verpakkingen worden ‘Just In Time’ bij de opdrachtgever aangeleverd.

Het resultaat

Verrassing!

Van piepschuim blokken naar kartonnen delen bleek een slimme zet voor deze organisatie. De overstap leverde niet alleen een besparing op in opslagruimte. Het ontwerp resulteerde ook in een andere besparing: pasten er in de oude situatie met EPS blokken 10 elektromotoren in een verpakking van 600x400x200 mm, het kartonnen interieur liet ruimte voor dubbel zoveel blokken. Dat betekent een stuk minder vrachtwagens, de helft minder verpakkingen én sneller werken. En dat alles door verpakken te zien als een kunst.