Projecten

Verpakkingen die helpen bij de continuïteit van een onvoorspelbaar productieproces

Hun uitdaging

Een vloeiend productieproces behouden

Diepvriesgroenten zijn krakend vers. Rechtstreeks van het land worden ze meteen gewassen en gesneden, en daarna razendsnel ingevroren (Instant Quick Frozen). Onze opdrachtgever in dit verhaal werkt met octabins, waar de groentes aan het einde van het productieproces met honderden kilo’s tegelijk in worden gestort. Omdat versheid voor het product zo belangrijk is, mag het productieproces nooit stokken. Van het moment dat de oogstwagens de groenten afleveren totdat de octabins in het vrieshuis worden gereden moet zoveel mogelijk één vloeiende beweging zijn. 

Ons inzicht

Flexibel meebewegen met hun werk

Deze opdrachtgever werkt met een bijzonder onvoorspelbare factor: de natuur. De oogst kan vroeger komen, de hoeveelheid oogst kan variëren. Dat valt niet altijd goed te voorspellen. Als de boeren op een ochtend de koude in de lucht ruiken, is de oogst begonnen. Het kan daardoor gebeuren dat het productieproces oponthoud ondervindt omdat er geen octabins (meer) zijn.

Een andere storende factor kunnen verpakkingen zijn die niet bestendig zijn tegen de omstandigheden of het geweld waarmee de groenten in de verpakking worden gestort. 

De verpakking

Een safety-voorraad in beheer

Om te voorkomen dat de producent ooit onverwacht zonder octabins komt te zitten, houdt Ramakers voor deze opdrachtgever een safety-voorraad in beheer. In dit project is het daarbij belangrijk dat de verpakkingen in geval van ‘nood’ in afzienbare tijd kunnen worden ingebracht in het productieproces van de opdrachtgever. Korte, flexibele lijnen tijdens en rond het oogstseizoen zijn daarvoor nodig. Om het aantal verpakkingen dat beschadigt tijdens het extreme proces tot een minimum te beperken heeft Ramakers voor een speciale samenstelling van het golfkarton gekozen. efficiënt en met een immense draagkracht.

Het resultaat

De bescheiden rol van transportverpakkingen

Er zit logischerwijs niet veel marge in het product van deze opdrachtgever. Het geld moet verdiend worden in efficiëntie van het productieproces. Als je het in zulke kleine dingen moet zoeken, kan ook de verpakking daarin een rol spelen.

Toen de opdrachtgever later ook een afzetmarkt vond in Amerika, heeft Ramakers de totebin HPT41 in Europa geïntroduceerd. Deze speciale verpakking is in de Amerikaanse voedingsmiddelenindustrie regelmatig een verplichting voor leveranciers. Ook hun Europese leveranciers moeten steeds vaker aan deze eis voldoen. Zo is dit project al met al een keurig voorbeeld van hoe wij met een opdrachtgever mee willen denken over de mogelijkheden die hun transportverpakkingen kunnen bieden.