Projecten

Verpakkingen voor de meest ontoegankelijke gebieden ter wereld

Hun uitdaging

Medische hulpgoederen naar rampgebieden

In veel rampgebieden is al snel een tekort aan medicijnen. Zoiets (voor ons vanzelfsprekends) als een paracetamol of een rolletje verband kan in veel situaties het verschil maken tussen leven en dood. De opdrachtgever in dit project verstuurt wereldwijd medische hulppakketten naar rampgebieden voor verschillende hulporganisaties. Deze hulppakketten worden onder de meest uiteenlopende omstandigheden getransporteerd (we kennen zelfs verhalen over pakezels). Hier is een verpakking nodig die dan toch de betrouwbaarheid van de inhoud garandeert.

Ons inzicht

Sterk karton is niet altijd het juiste antwoord

De samenstelling van de hulppakketten en de voorwaarden waar deze aan moeten voldoen is bepaald door de WHO. We hebben het hier dus over een verpakking die rekening houdt met zowel de eisen van de WHO als de wens van de opdrachtgever. Bovendien moet het pakket alle omstandigheden kunnen doorstaan. De sterkte van de verpakking is dan het eerste waar je aan denkt. Maar kiezen voor een hoge kwaliteit golfkarton is hierbij gek genoeg geen oplossing: sterk karton is stug en gaat uitstaan. De verpakking blijft daardoor niet vlak wat het moeilijk maakt om de verpakking te stapelen.

De verpakking

Een slimme verpakking voor noodhulp

Het uiteindelijke ontwerp wat we nu voor deze opdrachtgever produceren is van een speciale kwaliteit golfkarton die een hoge stapelsterkte heeft en toch vlak blijft. Samen met de opdrachtgever zijn vier verschillende verpakkingen ontworpen voor de verschillende pakketten die de WHO voorschrijft. De uitdaging was daarbij om tal van medische producten te passen in een zo compact mogelijke verpakking, met zo min mogelijk bewegingsruimte daarin. Hierdoor is het pakket handzaam in het transport, en worden de producten beschermd zoals de WHO dat voorschrijft.

Het resultaat

Een dynamische logistieke keten

De behoefte aan medische hulppakketten is natuurlijk niet te voorzien. Het moet dan ook altijd mogelijk zijn om de pakketten direct uit te leveren als dat nodig is. De opdrachtgever heeft echter geen plek voor grote voorraden. Ramakers helpt om aan de vraag naar hulppakketten te kunnen voldoen. We hebben de voorraadbeheer overgenomen en staan altijd klaar om de verpakkingen meteen uit te leveren als dat nodig is. Zo dragen wij met trots bij aan de keten die medische hulp biedt aan degenen die dat het hardst nodig hebben.