Projecten

Van verhuisdekens naar honderden verpakkingen voor één merk

Hun uitdaging

Waar begin je met het ontwikkelen van verpakkingen?

In dit project staat een ontwikkelaar en producent van ergonomische kantoormeubelen centraal. Zij kwamen bij ons in beeld terwijl ze een flinke groei doormaakten. Meer klanten in meer landen maakte dat de hoeveelheid producten en de complexiteit van de transportketen in rap tempo toenam. De organisatie beschermde tot nog toe haar meubelen tijdens het transport met verhuisdekens. Een manier van werken die niet meer paste bij de nieuwe realiteit. Het aantal (onverklaarbare) beschadigingen groeide exponentieel mee met de afzet.

Ons inzicht

Alles los verpakken maakt het makkelijker

Onze opdrachtgever produceerde tientallen verschillende producten tegelijkertijd. Voor dit project zou het belangrijk zijn om verpakkingen te ontwerpen die de producten goed beschermt en er tegelijkertijd voor zorgt dat vrachtwagens en containers optimaal gevuld kunnen worden. Dat leidde tot een inzicht wat ons weliswaar veel werk verschafte, maar er ook voor zorgde dat de complexe logistieke keten van de organisatie een hoge efficiëntie kon bereiken. We zouden voor álle onderdelen van álle meubels een eigen verpakking gaan ontwerpen.

De verpakking

Honderden verpakkingen grijpen als een puzzel in elkaar

Het proces leidde tot een serie verpakkingen en interieurs die bestaan uit onder andere golfkarton, EPS en schuimprofielen. Omdat er in zo’n complex ‘team’ van verpakkingen veel valt te optimaliseren nam Ramakers plaats in de verpakkingscommissie van de opdrachtgever. Daarin worden bijvoorbeeld mysterieuze, steeds terugkerende beschadigingen besproken, waarop wij de verpakking verder optimaliseren. De oplossing is vaak verbluffend eenvoudig, maar vraagt alles van onze kennis en ervaring om erop te komen.

Het resultaat

Dit maakt een écht merk

Deze opdrachtgever heeft in de loop van enkele jaren een indrukwekkende logistieke keten opgezet. Om daar zo dicht op te zitten is voor ons een waardevolle én spannende ervaring. De complexiteit van het assortiment verpakkingen mag nooit onnodig veel invloed hebben op de kosten. Verpakkingen moeten niet alleen praktisch zijn in het transport, ze moeten ook het leven van de eindgebruiker makkelijker maken, en de beleving van het product versterken. Dit zijn de projecten waar u ons ’s nachts voor wakker mag maken!