Projecten

Hoe golfkarton een houten kist verslaat

Hun uitdaging

Nooit een steek laten vallen

De hoofdrolspeler in dit project draagt indirect verantwoordelijkheid voor de veiligheid van miljoenen weggebruikers wereldwijd. Als producent van transmissieonderdelen hebben zij dan ook geen marge voor fouten. Dat is te merken aan hun productieproces: deze wordt met ongekende zorg uitgevoerd en onderworpen aan talloze tests en audits. De uitdaging zit voor deze organisatie in het transport. Al tijdens het productieproces gaan de onderdelen de hele wereld over. Hoe kan deze organisatie het risico op fouten en beschadigingen in deze gevoelige producten optimaal beheersen?

Ons inzicht

Zonder hout, betere bescherming

De fabrikant transporteerde tot nu toe haar producten in houten kisten. Al bij een kleine beschadiging aan een kist werd een hele zending geweigerd. Het risico op beschadigingen is immers voor degene die de kist opent. De organisatie maakt daarnaast gebruik van verschillende vormen van transport. Letterlijk ter land, ter zee en in de lucht.

De vraag die wij ons stelden was hoe we een verpakking konden ontwikkelen die optimaal aan de kwaliteitseisen kon voldoen, en tegelijkertijd naadloos paste in het logistieke proces en de bestaande manier van werken. 

De verpakking

De puzzel van verpakkingsontwerp

Ramakers ontwikkelde één verpakking op maat die aan verschillende belangrijke voorwaarden kon voldoen. Zo is er maar één verpakking nodig voor verschillende tussen- en eindproducten van de fabrikant. Samen met een dagelijkse aanlevering van compleet opgezette verpakkingen zorgt dit ervoor dat de organisatie efficiënter kan werken dan voorheen. De gekozen samenstelling van het golfkarton zorgt ervoor dat verpakkingen meer dan eens gebruikt kunnen worden. (Sommige verpakkingen zijn inmiddels al jaren ‘wereldreiziger’).

Het resultaat

Een stabiel lichtgewicht

Onze verpakkingskundige had een belangrijke missie in dit project: de vracht zo min mogelijk ruimte geven voor beweging. Dat brengt, samen met de kwaliteit van het golfkarton, het aantal beschadigingen flink naar beneden. Zo heeft Ramakers bij kunnen dragen aan optimalisatie van de verpakking. Just In Time levert Ramakers elke dag de verpakkingen die nodig zijn: compleet opgezet zodat de producten rechtstreeks van de band de verpakking in kunnen.